Wołowina z warzywami i chińskim makaronem

Wołowina z warzywami i chińskim makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron chiński

    200 g
  • polędwica wołowa

    250 g
  • marchewka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    60 g
  • seler

    kawałek
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • imbir

    1 łyżeczka
  • chilli

    szczypta
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • sezam

    4 łyżki
  • papryka zielona

    60 g
  • kurkuma mielona

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wołowina z warzywami i chińskim makaronem foto
Polędwicę wołową pokroić w paski. Podsmażyć na oleju roślinnym i dusić pod przykryciem przez ok 15-20 min. W międzyczasie przygotować chiński makaron (np. Chow main, Wonton lub Mie) wg przepisu na opakowaniu - niektóre się tylko parzy w gorącej wodzie, inne gotuje. Gdy makaron będzie już gotowy przepłukać go zimną wodą, odsączyć, skropić olejem i sosem sojowym.
Krok 2 - Wołowina z warzywami i chińskim makaronem foto
Mięso odkryć i chwilę smażyć bez przykrycia. Cebulę pokroić w piórka i dodać do wołowiny. Smażyć ok 2-3 min. Dodać zgnieciony czosnek, kurkumę, imbir, chilli. Dodać sos sojowy. Wymieszać.
Krok 3 - Wołowina z warzywami i chińskim makaronem foto
Dodać pokrojoną w słupki marchewkę, seler oraz czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w paski. Smażyć przez ok. 3-4 min. Dodać cukier brązowy i wymieszać.
Krok 4 - Wołowina z warzywami i chińskim makaronem foto
Dodać ugotowany wcześniej makaron, aby się podgrzał. Na koniec smażenia dodać olej sezamowy i wymieszać. Zdjąć z ognia.
Krok 5 - Wołowina z warzywami i chińskim makaronem foto
Sezam uprażyć chwilę na patelni
Krok 6 - Wołowina z warzywami i chińskim makaronem foto
Podawać od razu po przygotowaniu, posypane sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

17.03.2016 21:06
bardzo apetycznie

lena57

12.11.2013 09:11
ciekawy pomysł

Anonimowy

04.08.2013 16:23
właśnie dziś ją zrobiłam, urozmaiciłam ją nieco dodając trawę cytrynową!pycha

as28

04.05.2013 14:26
mniam mniam

elficzna

01.03.2013 15:12
uwielbiam domową chinszvzyznę :)

Renata22

30.01.2013 12:54
Reniu, oprócz zmysłu kulinarnego masz także estetyczny! Każde Twoje zdjęcie czymś uwodzi;)

treonina

08.01.2013 16:58
wygląda świetnie! wypróbuję

Dorian

05.01.2013 22:15
pycha

Milena87

13.12.2012 21:09
Nie ma co oglądać na głodnego takich zdjęć, palce lizać:)

Rafał10

29.11.2012 17:44
wygląda wybornie !! Baaardzo ekskluzywnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat