Wołowina z pyzami po wiejsku

Wołowina z pyzami po wiejsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogonówka wołowa

    1 kg
  • ziemniaki

    1 kg
  • marchewka

    50 dag
  • mleko

    2 szklanki
  • śmietana kremówka

    1/2 pojemnika
  • cebula

    2 sztuki
  • tosty

    3 sztuki
  • kasza manna

    13 dag
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • smalec

    2 łyżki
  • margaryna

    2 łyżki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • tarta gałka muszkatołowa

  • wino czerwone

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule obrać, pokroić m ćwiartki. Dwie marchewki obrać, pokroić na kawałki. Wołowinę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Smalec mocno rozgrzać w brytfannie, podsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Dodać cebule, pokrojone marchewki i listki lan-rowe. Zalać szklanką wody i czerwonym winem, przykryć, dusić około 1 i 1/2 godziny na małym ogniu. W tym czasie obrać i opłukać ziemniaki. Tarkę ustawić w misce z zimną wodą, ucierać ziemniaki tak, aby miąższ wpadał do wody. Następnie przełożyć na lnianą ściereczkę i mocno odcisnąć. Wodę z ziemniaków przelać do osobnego naczynia. Mleko zagotować w rondlu z łyżeczką soli i odrobiną gałki muszkatołowej. Zdjąć z ognia, połączyć z kaszą manną. Dodać utarte ziemniaki, wymieszać. Wodę z ziemniaków ostrożnie zlać tak, aby nie naruszyć warstwy mąki ziemniaczanej, która osadziła się na dnie. Mąkę dodać do ciasta ziemniaczanego, dokładnie wymieszać. Tosty okroić ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Zrumienić na gorącym tłuszczu. Ciasto ziemniaczane podzielić na 12 porcji. Pośrodku każdej zrobić zagłębienie, włożyć do niego kilka grzanek. Z porcji ciasta formować wilgotnymi rękami nieduże, zgrabne pyzy. Wrzucać do osolonego wrzątku, gotować około 30 minut. Pozostałe marchewki obrać, pokroić w skośne plasterki. Gotować 8-10 minut w niewielkiej ilości osolonej wody. Mięso wyjąć z brytfanny, powstały podczas pieczenia sos przecedzić do rondla zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić śmietaną kremówką, zagęścić sos. Ponownie krótko zagotować, doprawić do i maku solą, pieprzem i cukrem. Pyzy wyjąć z wody łyżką cedzakową i osączyć. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać, posypać pyzy. Podawać do pieczeni razem z gotowanymi marchewkami i sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat