Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina z imbirem i warzywami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

polędwica wołowa 500 g
marchewki 200 g
papryka żółta 1 szt
cebula 1 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
imbir 70 g
bulion wołowy 100 ml

Marynata

miód wielokwiatowy 2 łyżki
sos sojowy 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina z imbirem i warzywami

Marynata : wymieszałem miód, sos sojowy i mąkę.
Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na cienkie paski. Zalałem połową marynaty i odstawiłem na ok. 20 minut. Cebulę, marchewkę, i cukinię po obraniu pokroiłem w plasterki. Paprykę oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w paski o długości ok. 3 cm. Dymki obrałem, pokroiłem w paski tej samej długości co papryka. Obrałem imbir obrałem i posiekałem. Zamarynowane mięso obsmażyłem z obu stron na oleju. Osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyłem na talerz.
Włożyłem na patelnię pokrojone warzywa, na tłuszczu ze smażenia mięsa dusiłem pod przykryciem 10 minut , które zalałem bulionem.
Zmniejszyłem ogień, dodałem resztę marynaty, gotowałem, mieszając, aż sos zgęstniał.
Dodałem imbir , dusiłem minutę. Włożyłem mięso, wymieszałem i pozostawiłem na ogniu jeszcze 2 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 04.06.2015 14:05
wygląda super :)
w mojej kuchni 04.06.2015 14:01
pyszne danie obiadowe..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak