Wołowina z imbirem

Wołowina z imbirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wołowa

    1/2 kg (opcjonalnie rostbef wołowy)
  • cebula dymka

    2 szt.
  • biała cebula

    2 szt.
  • marchewki

    3 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • bulion mięsny

    100 ml
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • ryż basmati

    2 torebki

Marynata

  • sambal oelek

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka

Dodatki

  • ziarna sezamu

    3 łyżki
  • kolendra

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wołowina z imbirem foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Wołowina z imbirem foto
Przygotowujemy marynatę – w miseczce olej sezamowy, sambal oelek i przyprawy (możemy wymieszać w zakręconym pokrywką słoiku). Mięso myjemy i czyścimy a następnie kroimy w paski. W misce obtaczamy z połowy proporcji marynaty przygotowane mięso i odstawiamy na 30 minut.
Krok 3 - Wołowina z imbirem foto
Przygotowujemy bulion z kostki (wedle instrukcji na opakowaniu) i odmierzamy potrzebną ilość oraz warzywa: obrane i umyte marchewki i cukinie kroimy w cienkie plasterki, obrane cebule w piórka, paprykę w paseczki, dymkę siekamy na grubsze kawałki.
Krok 4 - Wołowina z imbirem foto
Następnie w szerokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy zamarynowane wcześniej mięso i przesmażamy z obu stron ok. 2 minuty. Mięso wykładamy na papierowy ręcznik, a do naczynia wrzucamy przygotowane warzywa. Chwilę przesmażamy, zalewamy przygotowanym bulionem i pod przykryciem dusimy ok. 15-20 minut. Przygotowujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu. Po 20 minutach do warzyw dodajemy resztę marynaty i gotujemy aż sos zgęstnieje. Mięso łączymy z warzywami, mieszamy i gotujemy ok. 1 minutę.
Krok 5 - Wołowina z imbirem foto
Wołowinę z warzywami możemy podać w miseczce z ryżem basmati lub na eleganckim talerzu, dekorując listkami świeżej kolendry i posypując prażonymi ziarnami sezamu. Polewamy paroma kroplami oleju sezamowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eewelina

01.07.2017 16:13
Szkoda tylko że wołowe mięso takie drogie w Polsce...

endzi

24.04.2015 19:22
Pysznie wyglada!

MagdaXXX

21.04.2015 13:01
moje smaki na pewno wypróbuję

agataw1990

11.04.2015 19:10
Musi być bardzo aromatyczne, z pewnością wypróbuję !

gosia561

27.02.2015 14:48
nieźle wygląda

marenka

27.02.2015 12:59
Fajny przepis:)

as28

27.02.2015 12:23
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat