Wołowina z gruszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    400 g (rozblat)
  • gruszka

    1 szt
  • woda

    3/4 szklanki
  • sok z pomarańczy

    1/2 szklanki
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • musztarda dijon

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • koniak

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszkę obrałem, przekroiłem wzdłuż na ćwiartki, gotowałem 5 minut w wodzie wymieszanej z sokiem pomarańczowym. Mięso podsmażyłem na oliwie, przełożyłem do brytfanny. Piekłem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiłem na 5 minut, pokroiłem w plastry, oprószyłem solą i pieprzem. Odcedziłem gruszkę, odlałem ¼ wody z sokiem. Do reszty soku dodałem posiekany czosnek i musztardę, gotowałem minutę.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w pozostałej wodzie z sokiem. Wlałem do sosu, mieszając gotowałem do zgęstnienia. Połączyłem z koniakiem. Sosem polałem mięso.
Ułożyłem ćwiartkami gruszki. Podałem z zielonymi szparagami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 25.06.2017 15:34
smaki i wygląd zachęcające...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat