Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina z brokułami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Trudno było zdobyć niektóre składniki dania, ale udało się. Danie kuchni chińskiej: wołowina z brokułami. Skusicie się?

Składniki:

Składniki:

wołowina 600 gramów
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
olej sezamowy 2 łyżeczki
sos sojowy 1 łyżka
olej sojowy 1 łyżka
brokuły 250 gramów
sos z czarnej fasoli 8 łyżek
ziarna sezamu do posypania

Porada

W przepisie użyliśmy sosu z czarnej fasoli

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina z brokułami

Mięso pokroiłem w paski, wymieszałem z mąką kukurydzianą, olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozgrzałem wok. Jak był gorący i zaczął delikatnie dymić polałem go olejem sojowym. Ułożyłem w nim wołowinę. Smażyłem ją na dużym ogniu, szybko mieszając, aż mięso zbrązowiało. Wyjąłem je z woka łyżką cedzakową i odstawiłem na chwilę.

Brokuły wcześniej umyte, podzielone na małe różyczki, wsypałem do woka, smażyłem przez 2 minuty, energicznie je przy tym mieszając. W trakcie smażenia podlewałem je wodą, aby podgotowały się odrobinę na parze.
Do miękkich, ale wciąż jędrnych brokułów, dodałem sos z czarnej fasoli oraz mięso. Dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Smażyłem przez kolejną minutę. Na koniec posypałem danie ziarnami sezamu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak