Wołowina z brokułami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Trudno było zdobyć niektóre składniki dania, ale udało się. Danie kuchni chińskiej: wołowina z brokułami. Skusicie się?

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wołowina

    600 gramów
  • mąka kukurydziana

    2 łyżeczki
  • olej sezamowy

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • olej sojowy

    1 łyżka
  • brokuły

    250 gramów
  • sos z czarnej fasoli

    8 łyżek
  • ziarna sezamu

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroiłem w paski, wymieszałem z mąką kukurydzianą, olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozgrzałem wok. Jak był gorący i zaczął delikatnie dymić polałem go olejem sojowym. Ułożyłem w nim wołowinę. Smażyłem ją na dużym ogniu, szybko mieszając, aż mięso zbrązowiało. Wyjąłem je z woka łyżką cedzakową i odstawiłem na chwilę.

Brokuły wcześniej umyte, podzielone na małe różyczki, wsypałem do woka, smażyłem przez 2 minuty, energicznie je przy tym mieszając. W trakcie smażenia podlewałem je wodą, aby podgotowały się odrobinę na parze.
Do miękkich, ale wciąż jędrnych brokułów, dodałem sos z czarnej fasoli oraz mięso. Dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Smażyłem przez kolejną minutę. Na koniec posypałem danie ziarnami sezamu.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy sosu z czarnej fasoli

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat