Wołowina z boczniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • wołowina

    200 g
  • makaron

    200 g
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • cebula

    1 szt
  • boczniaki

    100 g
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • papryczka chili

    1 szt
  • sól i pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • ser żółty

    do posypania

marynata

  • czosnek

    3 ząbki
  • sól i pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • ocet winny

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wołowina z boczniakami foto
Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z reszta składników marynaty i z pokrojonym w paski mięsem. Ostawić do lodówki najlepiej na cała noc.

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i obsmażyć. Podlać winem i wodą, dodać posiekaną papryczkę chili, przykryć i dusić do miękkości mięsa.
Krok 2 - Wołowina z boczniakami foto
Kiedy mięso będzie miękkie dodać pomidory z puszki, wymieszać.
Krok 3 - Wołowina z boczniakami foto
Do sosu dodać pokrojone w paski boczniaki. Podsmażyć 10 minut. Doprawić do smaku.
Makaron ugotować aldente, odcedzić, nałożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym serem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 07.09.2015 21:55
Dobre danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat