Wołowina Wellingtona

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • wołowina

    4 plastry
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

  • musztarda

  • szynka parmeńska

    8 plastrów
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    1

Masa pieczarkowa

  • ząbek czosnku

    1
  • cebula

    1
  • masło

    1 łyżka
  • pieczarki

    30 dag
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku

Naleśniki

  • jaja

    1
  • mleko

    75 ml
  • mąka pszenna

    3 łyżka
  • masło do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wołowina Wellingtona foto
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 2 - Wołowina Wellingtona foto
Smażyć silnie rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron.
Krok 3 - Wołowina Wellingtona foto
Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić.
Krok 4 - Wołowina Wellingtona foto
Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na silnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 5 - Wołowina Wellingtona foto
Jajko rozmącić z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto. Usmażyć na maśle cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik ułożyć porcję pieczarek, rozsmarować.
Krok 6 - Wołowina Wellingtona foto
Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników.
Krok 7 - Wołowina Wellingtona foto
Następnie ciasto francuskie przekroić na 4 części. Na każdej ułożyć plastry szynki, a na nich naleśniki z mięsem.
Krok 8 - Wołowina Wellingtona foto
Zawinąć, zlepić brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej paczuszki naciąć kilkakrotnie nożem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piecz przez około pół godziny minut (lub dłużej, jeśli wolimy bardziej wypieczone mięso) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 12.09.2014 08:33
Wspaniałe danie, a prezentacja bardzo smakowita :)
adelajda 07.09.2014 18:58
Wołowinę bardzo lubię :)
dodi 06.09.2014 18:14
apetycznie wyglada
Christopher 06.09.2014 17:59
Jakaś nowa wersja Wellingtona z naleśnikami i nie z polędwicy ,ale na pewno smaczna.
wwwiolka 06.09.2014 16:16
Bardzo fajny przepis.
barbara11561 06.09.2014 15:54
wygląda bardzo apetycznie:)
2milutka 06.09.2014 15:10
pysznosci!
marcia7 06.09.2014 12:43
ekstra w cieście

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat