Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w sosie winno-grzybowym
W rondlu rozgrzać troszkę oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i wrzucić grzyby, nie rozmrażam ich, podsmażyć chwilę i dodać mięso.
Wlać rosół i wino, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i trochę mielonego pieprzu. Dodać też suszone pomidory i suszoną papryczkę, wlać zdeklasowany winem tłuszcz ze smażenia mięsa i dusić jak najwolniej do miękkości. Gdy mięsko lekko zmięknie dodać pokrojoną paprykę marynowaną. Poddusić jeszcze troszkę i zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną, dużą szczyptą soli i wodą. Poddusić tylko chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. Podać z kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym