Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w sosie winno-grzybowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 80 dag
cebula 1 szt
grzyby leśne 25 dag
papryka konserwowa 4 cząstki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
papryczka chili 1 szt
pomidory suszone 2 szt
wino czerwone wytrawne 0,5 szklanka
rosół wołowy 0,5 szklanka
pieprz do smaku
tymianek do smaku
DODATKOWO:
olej aromatyzowany do smażenia
mąka pszenna 1 łyżka czubata
smietana 18% 2 łyżka
woda 50 ml
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w sosie winno-grzybowym

Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, oprószyć mąką i partiami obsmażyć z każdej strony.
W rondlu rozgrzać troszkę oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i wrzucić grzyby, nie rozmrażam ich, podsmażyć chwilę i dodać mięso.
Wlać rosół i wino, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i trochę mielonego pieprzu. Dodać też suszone pomidory i suszoną papryczkę, wlać zdeklasowany winem tłuszcz ze smażenia mięsa i dusić jak najwolniej do miękkości. Gdy mięsko lekko zmięknie dodać pokrojoną paprykę marynowaną. Poddusić jeszcze troszkę i zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną, dużą szczyptą soli i wodą. Poddusić tylko chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. Podać z kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 06.03.2014 15:20
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak