Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina
500 gr -
cebula
1 szt -
ogórek
100 gr -
rzepa
100 gr -
papryka czerwona
60 gr -
papryczka chili
1 szt mała -
imbir
1 łyżeczka -
czosnek
2 ząbki -
grzybki mun
2-3 szt -
sos sosjowy
2 łyżki -
olej
1 łyżka -
cukier
1 łyżeczka -
bulion
200 ml -
wódka
1 łyżka
Sposób przygotowania
na 2 surówki
pół kapusty pekińskiej
pół cebuli
koperek świeży
150 gr ogórka
50 gr czerwonej papryki
100 gr białej rzepy
oliwa 2 łyżki
sos imbirowy z soją 2 łyżeczki
cukier sól
sok z cytryny
oliwa
Wołowinę włożyć do osolonego wrzątku, gotować ok 15 -20 min. Wyjąć i ostudzić. Pokroić w paski ok 5 cm długie 1 cm szer. Grzyby wcześniej namoczone ugotować , pokroić w paski .. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Przysmażyć i dodać mięso, imbir, cukier, sos sojowy i paprykę pokrojoną w paseczki oraz chili drobniutko posiekaną i grzyby. Przysmażyć kilka minut, a kiedy zacznie odparowywać podlać bulionem dodać wódkę i dusić do miękkości. Ogórki i rzepę pokroić w 5 cm paski i dodać pod koniec duszenia. Wymieszać i potrzymać na ogniu ok 5 min. Pozostawić na ok 10 min pod przykryciem.
przygotować surówki
1- Kapustę posiekać i wymieszać z pokrojoną w pół talarki cebulą i drobniutko posiekanym koperkiem doprawić 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli, oliwą (ok 1 łyżka) i sokiem z cytryny.
2- Ogórek rzepę i paprykę pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, doprawić 1łyżeczką cukru, sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami sosu imbirowego 1 łyżką oliwy szczyptą soli
wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się