Wołowina w sosie sojowym z warzywami i ryżem + 2 surówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    500 gr
  • cebula

    1 szt
  • ogórek

    100 gr
  • rzepa

    100 gr
  • papryka czerwona

    60 gr
  • papryczka chili

    1 szt mała
  • imbir

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • grzybki mun

    2-3 szt
  • sos sosjowy

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • bulion

    200 ml
  • wódka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

cd sklad;

na 2 surówki
pół kapusty pekińskiej
pół cebuli
koperek świeży
150 gr ogórka
50 gr czerwonej papryki
100 gr białej rzepy
oliwa 2 łyżki
sos imbirowy z soją 2 łyżeczki
cukier sól
sok z cytryny
oliwa

Wołowinę włożyć do osolonego wrzątku, gotować ok 15 -20 min. Wyjąć i ostudzić. Pokroić w paski ok 5 cm długie 1 cm szer. Grzyby wcześniej namoczone ugotować , pokroić w paski .. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Przysmażyć i dodać mięso, imbir, cukier, sos sojowy i paprykę pokrojoną w paseczki oraz chili drobniutko posiekaną i grzyby. Przysmażyć kilka minut, a kiedy zacznie odparowywać podlać bulionem dodać wódkę i dusić do miękkości. Ogórki i rzepę pokroić w 5 cm paski i dodać pod koniec duszenia. Wymieszać i potrzymać na ogniu ok 5 min. Pozostawić na ok 10 min pod przykryciem.

przygotować surówki
1- Kapustę posiekać i wymieszać z pokrojoną w pół talarki cebulą i drobniutko posiekanym koperkiem doprawić 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli, oliwą (ok 1 łyżka) i sokiem z cytryny.
2- Ogórek rzepę i paprykę pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, doprawić 1łyżeczką cukru, sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami sosu imbirowego 1 łyżką oliwy szczyptą soli
wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata106 16.07.2012 19:39
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat