Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w sosie ostrygowym

4.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rostbef wołowy 300 g
mąka 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
pieczarki 200 g
grzyby shiitake 5 szt
papryka czerwona 1/2 szt
szczypiorek 1/2 pęczka
papryczka chilli 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
sos ostrygowy 4 łyżki
olej 4 łyżki
cukier trzcinowy 1 szczypta
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w sosie ostrygowym

Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe.
Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką.
W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
Smażymy na średnim ogniu.
Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone na 4 pieczarki, pokrojone na plasterki grzyby shiitake i smażymy szybko na dużym ogniu.
Następnie wrzucamy wołowinę, chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając.
Po chwili dodajemy sos ostrygowy, cukier oraz pieprz i ponownie mieszamy, do całkowitego połączenia sosu ze składnikami.
Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek i drobno posiekaną papryczkę chilli.
Podajemy z ryżem jaśminowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 27.09.2016 10:51
Ale bym zjadła...
RenataZ-et 27.09.2016 10:00
fajna propozycja
KORAL 27.09.2016 08:48
Świetne i zdjęcie i smak. Dawno zaprzestałam jeść wołowinę, a szkoda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak