Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim

Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ligawa wołowa

    0,5 kg
  • pieczarki

    30 dkg
  • ciasto francuskie

    1 sztuka
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • musztarda kremska

    2 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • boczek parzony

    6 plastrów
  • olej truflowy

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy do smażenia

    3 łyżki
  • sól morska

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
Mięso umyć i odsączyć.Przygotować pozostałe składniki.
Krok 2 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
Mięso obwiązać nitką lnianą ,natrzeć solą i pieprzem.
Krok 3 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
Na rozgrzanym oleju rzepakowym ,mięso obsmażyć z każdej strony po 1 minucie aby zamknęły się pory.
Krok 4 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
Pieczarki drobno pokroić ,posmażyć na oleju truflowym aby zmiękły.Następnie dokładnie zmiksować.Jeśli są wilgotne odparować na patelni.Doprawić solą.
Krok 5 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
Z wystudzonego mięsa ściągnąć nici,nasmarować z każdej strony musztardą.
Krok 6 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
Na blacie ułożyć folię spożywczą ,na którą nałożyć plastry boczku.
Krok 7 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
Na boczek rozłożyć wystudzone,zmiksowane pieczarki a na wierzch mięso.
Krok 8 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
Następnie za pomocą folii całość mocno zawijamy w tzw cukierek.Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 9 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
Na blat wykładamy ciasto francuskie,lekko wałkujemy.Po wyjęcie mięsa z lodówki ściągamy z niego folię i układamy na cieście.
Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Krok 10 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
Następnie ciasto ,ciasno owijamy wokół mięsa,boki zawijamy.Wierzch ciasta smarujemy pozostałym żółtkiem.Wierzch ciasta lekko nacinamy. Nakłuwamy w kilku miejscach.Celem schłodzenia wkładamy na 15-20 minut do lodówki.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 c,pieczemy 35-40 minut.
Po upieczeniu zostawiamy całość do wystudzenia.
Wacław
Czas pieczenia zależy od grubości mięsa oraz wymaganego stopnia wysmażenia.My akurat lubimy mięso krwiste,niezbyt wysmażone. Polecam podać z żurawiną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

14.02.2017 17:43
Pyszne kuszące mięsko;)

basiazet

04.01.2017 12:46
napewno bardzo dobre!

KuchniaMagdaLeny

03.01.2017 23:46
Ale pycha!

IZABELA29

02.01.2017 09:42
Krwiste miesko pycha

adelajda

26.12.2016 21:38
Uwielbiam wołowinę, tak przygotowana to już rarytas .

anulka69

05.12.2016 07:33
wygląda smacznie

IZABELA29

04.12.2016 13:42
Super mięso

Ewa Wojtaszko

03.12.2016 22:31
waw ! super mięsko

Diana Rusiłowicz

03.12.2016 01:07
Apetycznie wygląda.

Ela15

30.11.2016 13:11
nie przepadam za wołowiną, ale ta apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat