Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ligawa wołowa 0,5 kg
pieczarki 30 dkg
ciasto francuskie 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
Musztarda kremska Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
boczek parzony 6 plastrów
olej truflowy 1 łyżeczka
olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Porada

Czas pieczenia zależy od grubości mięsa oraz wymaganego stopnia wysmażenia.My akurat lubimy mięso krwiste,niezbyt wysmażone. Polecam podać z żurawiną.

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i odsączyć.Przygotować pozostałe składniki.
Krok 1 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
2
Mięso obwiązać nitką lnianą ,natrzeć solą i pieprzem.
Krok 2 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
3
Na rozgrzanym oleju rzepakowym ,mięso obsmażyć z każdej strony po 1 minucie aby zamknęły się pory.
Krok 3 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
4
Pieczarki drobno pokroić ,posmażyć na oleju truflowym aby zmiękły.Następnie dokładnie zmiksować.Jeśli są wilgotne odparować na patelni.Doprawić solą.
Krok 4 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
5
Z wystudzonego mięsa ściągnąć nici,nasmarować z każdej strony musztardą.
Krok 5 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
6
Na blacie ułożyć folię spożywczą ,na którą nałożyć plastry boczku.
Krok 6 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
7
Na boczek rozłożyć wystudzone,zmiksowane pieczarki a na wierzch mięso.
Krok 7 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
8
Następnie za pomocą folii całość mocno zawijamy w tzw cukierek.Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 8 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
9
Na blat wykładamy ciasto francuskie,lekko wałkujemy.Po wyjęcie mięsa z lodówki ściągamy z niego folię i układamy na cieście.
Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Krok 9 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto
10
Następnie ciasto ,ciasno owijamy wokół mięsa,boki zawijamy.Wierzch ciasta smarujemy pozostałym żółtkiem.Wierzch ciasta lekko nacinamy. Nakłuwamy w kilku miejscach.Celem schłodzenia wkładamy na 15-20 minut do lodówki.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 c,pieczemy 35-40 minut.
Po upieczeniu zostawiamy całość do wystudzenia.
Krok 10 - Wołowina w pieczarkach i cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 14.02.2017 17:43
Pyszne kuszące mięsko;)
basiazet 04.01.2017 12:46
napewno bardzo dobre!
KuchniaMagdaLeny 03.01.2017 23:46
Ale pycha!
IZABELA29 02.01.2017 09:42
Krwiste miesko pycha
adelajda 26.12.2016 21:38
Uwielbiam wołowinę, tak przygotowana to już rarytas .
anulka69 05.12.2016 07:33
wygląda smacznie
IZABELA29 04.12.2016 13:42
Super mięso
Ewa Wojtaszko 03.12.2016 22:31
waw ! super mięsko
Diana Rusiłowicz 03.12.2016 01:07
Apetycznie wygląda.
Ela15 30.11.2016 13:11
nie przepadam za wołowiną, ale ta apetycznie wygląda
Bernadeta1 29.11.2016 20:09
pyszności takie mięsko
Mniam 29.11.2016 11:08
Rewelacyjnie przygotowane mięso.
jan_mag 29.11.2016 09:52
Wspaniale się prezentuje
Beatris 29.11.2016 09:34
Dla mnie idealnie przygotowana, mniam :)
edytazaw89@wp 28.11.2016 22:57
Wygląda pysznie
bertpvd 28.11.2016 22:04
rewelacja ! kiedyś muszę się za to zabrać :)
Ada-Gaba 28.11.2016 21:58
przepyszna propozycja
magdow 28.11.2016 21:44
pysznie wygląda ;]
kd045 28.11.2016 21:33
smakowity przepis !
Motorek 28.11.2016 21:07
pyszna kolacja
Marta Ryżek-Kalkowska 28.11.2016 20:34
Idealna :))))))))))
Renata9 28.11.2016 19:50
Smaczne mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak