Wołowina w cebuli i czosnku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

I takie mięsiwo lubimy!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    600 gramów
  • olej

    3 łyżki
  • cebula

    6 sztuk
  • czosnek

    1 główka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    6 sztuk
  • bulion wołowy

    600 mililitrów
  • mąka

    1 łyżka
  • woda zimna

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa razem z posiekanym czosnkiem, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez kwadrans.
Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy pod przykryciem przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami i ulubionymi surówkami.
U nas koniecznie czerwone buraczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 18.02.2019 20:54
Smakowity obiadek : )
Bożena Matuszczyk 18.02.2019 11:02
No my również , dużo cebuli i czosnku ogólnie sosu.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat