Wołowina po burgundzku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    3/4 kg
  • boczek wędzony

    20 dkg
  • marchew

    1 szt
  • pieczarki

    25 dkg
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • rosół wołowy

    1, 5 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • pieprz

    1/3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • cebule

    2 szt
  • wino czerwone

    1, 5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w słupki i podsmażyć na suchej patelni. Na nim obsmażyć partiami posoloną i popieprzoną wołowinę i przełożyć do rondla.Na tym samym tłuszczu zrumienić cebule, dodać do mięsa. Wlać nieco rosołu i wina i dusić na niedużym ogniu, dolewając na zmianę wina i rosołu tak, aby mięso było ledwo przykryte. Po godzinie dodać pokrojoną na plasterki marchewkę. Po następnej pół godzinie obsmażyć na maśle ( ja dodałam nieco oliwy, żeby się nie przypalało) małe pieczarki lub duże przekrojone na połówki. Smażyć je partiami, żeby nie puszczały soku. Dodać do mięsa wraz z masłem, uzupełniając cały czas rosół i wino. Pod koniec duszenia, które trwa ok. 2 godzin ( wołowina była młoda) , wlać koncentrat pomidorowy rozprowadzony rosołem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zosia1 28.03.2013 23:54
smaczne mięsko
pacpaw 23.01.2013 21:30
idealna wołowina. tego smaku tak łatwo się nie zapomina
Wacław 12.11.2011 19:25
pyszne !
Justa32 22.09.2011 18:05
ale pycha!!!
m1monika 19.12.2010 16:33
wygląda super i pewnie tak smakuje!!!
Szarrikka 18.12.2010 16:34
Muszę wypróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat