Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina po burgundzku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kilogram
marchew 1 sztuka
cebula 2 sztuki
mąka 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1
pieczarki 1/2 kilogram
przecier pomidorowy 1 łyżka
olej 1 łyżka
sól
pieprz
kostka mięsna 1 kostka
wino czerwone wytrawne 2 szklanki
boczek 10 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina po burgundzku

Boczek podsmażamy na oleju, przekładamy bez tłuszczu do rondla.
Na tym samym tłuszczu rumienimy mięso, przekładamy do rondla.
Następnie na tłuszcz wędruje marchewka i po podsmażeniu dorzucamy ją do rondla. Podlewamy 1 szklanką wody i dusimy około 1 godz.. Na patelni podsmażamy cebule, pieczarki i dodajemy do mięsa.
Wszystkie składniki w garnku solimy, pieprzymy i posypujemy mąką, mieszamy wszystko. Następnie do rondla dodajemy wino i bulion, tak aby mięso było ledwie przykryte. Dorzucamy czosnek, liść laurowy i przecier pomidorowy.
Gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny najmniej!

Najpierw przez jakąś godzinę dusimy bez pokrywki, a gdy sos nieco się zredukuje, przykrywamy garnek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak