Wołowina po burgundzku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1 kilogram
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • mąka

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1
  • pieczarki

    1/2 kilogram
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • kostka mięsna

    1 kostka
  • wino czerwone wytrawne

    2 szklanki
  • boczek

    10 chudy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek podsmażamy na oleju, przekładamy bez tłuszczu do rondla.
Na tym samym tłuszczu rumienimy mięso, przekładamy do rondla.
Następnie na tłuszcz wędruje marchewka i po podsmażeniu dorzucamy ją do rondla. Podlewamy 1 szklanką wody i dusimy około 1 godz.. Na patelni podsmażamy cebule, pieczarki i dodajemy do mięsa.
Wszystkie składniki w garnku solimy, pieprzymy i posypujemy mąką, mieszamy wszystko. Następnie do rondla dodajemy wino i bulion, tak aby mięso było ledwie przykryte. Dorzucamy czosnek, liść laurowy i przecier pomidorowy.
Gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny najmniej!

Najpierw przez jakąś godzinę dusimy bez pokrywki, a gdy sos nieco się zredukuje, przykrywamy garnek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat