wołowina po burgundzku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1,5 kg
  • cebula

    5 szt
  • marchew

    5 szt
  • czosnek

    5 ząbków
  • wędzony boczek

    20 dkg
  • wino czerwone wytrawne

    1 butelka
  • tymianek

  • rozmaryn

  • sól do smaku

  • pieprz

  • cukier

  • musztarda ostra

    kilka łyżek
  • bulion wołowy

    2 szklanki
  • masło

    4 łyżki
  • mąka

  • olej do smażenia

  • pieczarki

    30 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w grubą kostkę i razem z obraną marchewką,cebulą czosnkiem i ziołami wrzucamy do garnka i zalewamy czerwonym winem i zostawiamy na noc w lodówce.Następnie odcedzamy mięso i warzywa zachowując płyn.Kawałki mięso obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozgrzanym oleju razem z posiekanym czosnkiem i wrzucamy do garnka,Cebulę kroimy w piórka i zarumieniamy na patelni i dodajemy do mięsa.Marchewkę kroimy w talarki i dodajemy do reszty.Zalewamy całość odcedzoną marynatą i bulionem wołowym.Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny dolewając wody .Pieczarki oczyszczamy i obsmażamy w całości na maśle na złoty kolor,dodajemy pokrojony w kostkę boczek i lekko podsmażamy aż zacznie się wytapiać,dodajemy do wołowiny i razem gotujemy jeszcze przez 1 godz.Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą pieprzem i musztardą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 04.01.2012 14:48
wyśmienite mięsko
aga130982 17.12.2011 20:23
pycha
dorotka0000025 20.09.2011 14:33
fajne
Misiek1 16.04.2011 07:55
Pewnie smakuje wyśmienicie:)
Yvonne 15.04.2011 22:39
klasyka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat