Wołowina na zimno

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1 kg
  • olej

    5 łyżek
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • ziemniaki

    40 dag
  • pomidor

  • rosół warzywny

    1/2 litra
  • ocet winny

    5-6 łyżek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • cytryna

    kilka plasterków
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę natrzeć solą i pieprzem, podsmażyć w brytfance na 2 łyżkach oleju. Zalać litrem wody, zagotować, dodać pokrojoną włoszczyznę. Dusić 2,5 godziny. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Pomidor podzielić na ćwiartki, drobno posiekać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać z rosołem, octem i pozostałym olejem, przyprawić sola i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Mięso wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry, polać sosem, posypać kawałeczkami pomidora. Udekorować plasterkami cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat