Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1 kg
olej 5 łyżek
włoszczyzna 1 pęczek
ziemniaki 40 dag
pomidor
rosół warzywny 1/2 litra
ocet winny 5-6 łyżek
szczypiorek 1 pęczek
cytryna kilka plasterków
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina na zimno

Wołowinę natrzeć solą i pieprzem, podsmażyć w brytfance na 2 łyżkach oleju. Zalać litrem wody, zagotować, dodać pokrojoną włoszczyznę. Dusić 2,5 godziny. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Pomidor podzielić na ćwiartki, drobno posiekać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać z rosołem, octem i pozostałym olejem, przyprawić sola i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Mięso wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry, polać sosem, posypać kawałeczkami pomidora. Udekorować plasterkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak