Wołowina duszona z warzywami i kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe bez kości

    500 gram
  • cebula biała

    1 sztuka
  • marchewka

    1 duża
  • seler

    1 mały
  • natka pietruszki

  • olej

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    2,5 szklanki
  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyj i pokrój jak na gulasz. Warzywa obierz i pokrój w półplasterki.
Rozgrzej olej na patelni - wrzuć mięso, następnie warzywa. Smaż wszystko okło 10 minut cały czas mieszając, wlej bulion, wymieszaj.

Przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 90 minut.
Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 100 stopni, posól, dodaj kaszę i wymieszaj. Zapiekaj jeszcze 30 minut. W połowie pieczenia sprawdź ilość płynu i jeśli kasza już wchłonęła całość dolej jeszcze szklankę wody.

Podawaj posypane natką pietruszki.
lee-aa
Zamiast kaszy jaglanej może być kuskus - dodaj go pod koniec gotowania. Ja robię to danie w multicookerze (program duszenie), wcześniej w wolnowarze (4h program wyższa temperatura).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 23.09.2014 00:59
syty obiad podano
Kuchenka 21.09.2014 16:25
bardzo ładne danie
Megg 21.09.2014 15:39
super smaczny obaidek
gosia561 21.09.2014 15:02
bardzo zdrowy obiad
IlonaAlbertos 21.09.2014 13:48
Smakowite danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat