Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina duszona z białym winem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 60 dag
cebula 1 sztuka
pomidor 1 sztuka duża
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pomidory suszone Smak 1 łyżka
ząbek czosnku
Bazylia suszona Prymat
włoszczyzna suszona 2 łyżki
wino białe wytrawne 3/4 szklanki
majeranek 4-5 gałązek
olej rzepakowy 2 łyżki
sól i pieprz

Porada

Najlepiej użyć wołowinę zrazową.

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina duszona z białym winem

Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie w 2-3 cm paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w pióra. Pomidora sparzyć i obrać ze skóry.
W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć mięso, następnie dodać cebulę i smażyć razem – mieszając. Po ok. 5 minutach wlać wino, po zredukowaniu płynu do połowy zmniejszyć moc palnika. Dodać suszone warzywa i przyprawy oraz musztardę, całość wymieszać i zalać wrzątkiem (ok. ½ cm powyżej poziomu mięsa).
Pomidora podzielić na ćwiartki i włożyć do rondla, na wierzchu położyć kilka gałązek majeranku i dodać sporą ilość grubo zmielonego pieprzu. Potrawę dusić na minimalnej mocy palnika pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny (do miękkości mięsa), pod sam koniec lekko posolić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.02.2016 21:50
smaczna wołowina

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak