Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowe zrazy w potrawce z porto

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zrazy

udziec wołowy 4 plastry
sól i pieprz do smaku
musztarda
cebula 1 szt
ogórki konserwowe 2-4 szt
tłuszcz do smażenia
bulion wołowy 500 ml

dodatkowo

warzywa mrożone 450 g - mrożonka węgierska
wino białe półsłodkie 150 ml
sól i pieprz
czosnek 1 ząbek
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
szczypiorek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowe zrazy w potrawce z porto

Kroki postępowania

1
Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy lub nakłuwamy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą.
Krok 1 - Wołowe zrazy w potrawce z porto  foto
2
Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy porcję cebuli i ogórka
Krok 2 - Wołowe zrazy w potrawce z porto  foto
3
Wołowinę zwijamy w roladę.
Krok 3 - Wołowe zrazy w potrawce z porto  foto
4
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia.
Krok 4 - Wołowe zrazy w potrawce z porto  foto
5
Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut.
Krok 5 - Wołowe zrazy w potrawce z porto  foto
6
Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku.
Krok 6 - Wołowe zrazy w potrawce z porto  foto
7
Na półmiski nakładamy porcję potrawki, na wierzch układamy pokroje w plastry sznycle i posypujemy posiekanym s szczypiorkiem.
Krok 7 - Wołowe zrazy w potrawce z porto  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 22.04.2015 16:07
mięsko pierwsza klasa
Damiano
Damiano 19.04.2015 13:42
wyglądają extra
gibli 16.04.2015 22:50
świetny obiadek
mysza75 14.04.2015 11:09
jakie pyszne zraziki
Babeczka35 14.04.2015 08:22
Apetyczne mięsko:)
Krzysztof15 14.04.2015 06:33
bardzo lubie
Barbara13 13.04.2015 23:58
bardzo intrygująca propozycja
Wafelek2601 13.04.2015 23:27
Super obiadek
Kuchnia Marty 13.04.2015 21:54
Super połączenie :)
Gracer 13.04.2015 21:44
smaczny zestaw
Katarzyna59 13.04.2015 21:37
bardzo smaczne
wwwiolka 13.04.2015 20:43
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak