Wołowe roladki z ogórkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina pieczeniowa

    5 szt
  • ogórek kiszony

    2,5 szt
  • cebula

    1 szt
  • boczek parzony

    10 dag
  • Musztarda sarepska Prymat

    5 łyżeczka
  • sól

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety.

Ogórka kiszonego kroimy wzdłuż na ćwiartki, a boczek w średnie słupki. Cebulę obieramy, kroimy w średniej grubości pióra.

Kotlety posypujemy z jednej strony solą i pieprzem, a następnie każdy płat smarujemy łyżeczką musztardy.

Układamy po 2 kawałki ogórka, cebuli i boczku. Zwijamy roladki, które związujemy białą nitką lub spinamy wykałaczkami.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju rzepakowego i obsmażamy roladki ze wszystkich stron na rumiano.

Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut (jeśli kotlety nie są zbyt duże, to nieco krócej).

Jeśli z roladek wytrąci się zbyt dużo soków, to odlewamy je, pozostawiając około 3/4 szklanki sosu, który możemy zaciągnąć śmietaną z mąką pszenną lub mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Sos możemy również odparować i na koniec dodać do niego odrobinę masła.

Roladki śląskie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 04.03.2014 12:58
U nas nazywamy je zrazami,są pyszne.
gosiag 04.03.2014 12:01
super obiadek
Ania84 04.03.2014 10:51
też robię takie roladki, uwielbiamy je z sosikiem!
Rafał10 04.03.2014 07:55
o tak! Właśnie to lubię :)
w mojej kuchni 04.03.2014 00:27
i można smacznie się najeść tym daniem...
Zdzisław 04.03.2014 00:19
dla mnie smaczne danie
idealme 03.03.2014 19:53
roladki pierwsza klasa!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat