Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowe roladki z ogórkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina pieczeniowa 5 szt
ogórek kiszony 2,5 szt
cebula 1 szt
boczek parzony 10 dag
Musztarda sarepska Prymat 5 łyżeczka
sól 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowe roladki z ogórkiem

Wołowinę rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety.

Ogórka kiszonego kroimy wzdłuż na ćwiartki, a boczek w średnie słupki. Cebulę obieramy, kroimy w średniej grubości pióra.

Kotlety posypujemy z jednej strony solą i pieprzem, a następnie każdy płat smarujemy łyżeczką musztardy.

Układamy po 2 kawałki ogórka, cebuli i boczku. Zwijamy roladki, które związujemy białą nitką lub spinamy wykałaczkami.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju rzepakowego i obsmażamy roladki ze wszystkich stron na rumiano.

Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut (jeśli kotlety nie są zbyt duże, to nieco krócej).

Jeśli z roladek wytrąci się zbyt dużo soków, to odlewamy je, pozostawiając około 3/4 szklanki sosu, który możemy zaciągnąć śmietaną z mąką pszenną lub mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Sos możemy również odparować i na koniec dodać do niego odrobinę masła.

Roladki śląskie podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 04.03.2014 12:58
U nas nazywamy je zrazami,są pyszne.
gosiag 04.03.2014 12:01
super obiadek
Ania84 04.03.2014 10:51
też robię takie roladki, uwielbiamy je z sosikiem!
Rafał10 04.03.2014 07:55
o tak! Właśnie to lubię :)
w mojej kuchni 04.03.2014 00:27
i można smacznie się najeść tym daniem...
Zdzisław 04.03.2014 00:19
dla mnie smaczne danie
idealme 03.03.2014 19:53
roladki pierwsza klasa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak