Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

KLOPSIKI

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • pieczarki

    200 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • jajko

    małe 1 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej rzepakowy do smażenia

SOS POMIDOROWY

  • pomidory

    5 dużych szt
  • kukurydza konserwowa

    1 szkl
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • szczypiorek usiekany

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą foto
Umyte pieczarki drobno posiekać nożem lub przy użyciu rozdrabniacza. Wrzucić na patelnię i smażyć, aż woda z nich wyparuje. Ostudzone dodać do wołowiny. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Ja przepuściłam je przez maszynkę dwa razy. Dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz.
Krok 2 - Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą foto
Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć.
Krok 3 - Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą foto
Pomidorom naciąć nożem krzyżyki, zanurzyć we wrzątku i po minucie zmienić wodę na zimną. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę, usuwając twardy środek. Dodatkowo wyjęłam całą wodnistą część z nasionami i przecedziłam przez sitko, żeby nie było pestek.
Na patelni, na której smażyły się klopsiki, wrzucić drobno posiekaną dymkę i rozgnieciony czosnek.
Krok 4 - Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą foto
Kiedy pomidory zaczną się rozpadać i przypominać sos, wsypać kukurydzę.
Krok 5 - Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą foto
Do podsmażonej dymki, dołożyć skrojone pomidory. Chwilę podsmażyć, po czym dodać koncentrat pomidorowy, sok spod pomidorów i dobrze doprawić.
Krok 6 - Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą foto
Dołożyć klopsiki i dusić wszystko jeszcze przez 15 min. Przed podaniem można posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Mniam
Klopsiki ze zmielonej wołowiny w pikantnym sosie ze świeżych, smażonych pomidorów smakują wyśmienicie. Dodatek kukurydzy osładza i jednocześnie łagodzi ostrość pikantnego sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 02.11.2016 19:31
pyszne danie
Mniam 26.10.2016 13:18
Zrobić jutro (tzn dzisiaj) na obiad ;P
Grazyna0211 26.10.2016 12:16
smaczne danie
Ewelina1991 26.10.2016 08:49
przepyszne danie
ben-ka 26.10.2016 08:49
Jakie apetyczne to danie !
Beatris 26.10.2016 08:45
Z apetytem zjadłabym taki obiadek, pycha :)
berys18 26.10.2016 07:58
świetnie się prezentują
Krzysztof15 26.10.2016 07:08
Pyszna propozycja
Bernadeta1 25.10.2016 22:43
smaczne jedzonko
Wafelek2601 25.10.2016 21:47
Rewelacja.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat