Wolno duszona rozmarynowa karkówka z pieczarkami, papryką i cebulą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    4 plastry
  • papryka czerwona

    1 duża
  • pieczarki

    10 dużych
  • cebula

    1 średnia
  • grzyby suszone

    2-3 sztuki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • bulion

    1 szklanka
  • smalec

    1 łyżka
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyrządzam to danie w wolnowarze, mięso dusi się długo, w niskiej temperaturze, dzięki czemu ma niepowtarzalny smak.Ponieważ nie jest to sprzęt popularny u nas dostosowałam przepis do rondla z grubym dnem.

Mięso lekko rozbijamy, nacieramy pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Obsmażamy na smalcu na rumiano. Przekładamy do rondla z grubym dnem. Na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę, chwilę smażymy na ostrym ogniu, wlewamy bulion, mieszamy i przekładamy do rondla. Dodajemy posiekany czosnek. Przykrywamy i dusimy na maleńkim ogniu przez około 3 godziny.

Jeśli macie wolnowar - najpierw godzina na pełnej mocy, potem do miękkości na ustawieniu niska temperatura.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula87 12.08.2013 21:38
aż czuje zapach :))
Monika10 11.08.2013 20:48
pyszności :)
Sylwia26 11.08.2013 19:41
ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat