Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie placki ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 szt
cebula biała 1 szt
czosnek 2 ząbki
pomidory suszone Smak 40 g
bazylia świeża
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 5 łyżek
sól i pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie placki ziemniaczane

Ziemniaki i cebulkę ścieramy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Wszystko mieszamy. Wsypujemy obie mąki i ponownie mieszamy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porcje masy wykładamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak