Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie pierożki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 60 dag
jajko 4 sztuki
sól
woda letnia 1 szklanki

Farsz

mięso wieprzowe 15 dag
mięso wołowe 15 dag
pierś z kurczaka 15 dag
bulion drobiowy 200 ml
jajko 2 sztuki
cebula 1,5 sztuki
parmezan starty 15 dag
wino białe wytrawne 70 ml
masło 2 łyżki
oregano do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Okrasa

słonina 100 g
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie pierożki

Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę wbić jajka ,posolić szczyptę wlać tyle wody aby zrobić elastyczne ciasto,zagnieść odstawić.

Farsz: Wszystkie rodzaje surowego mięsa zmielić przez maszynkę ,obraną posiekaną drobno cebulkę zeszklić na maśle w rondelku dodać zmielone mięso oraz wino ,podlać bulionem rosołowym ,doprawić do smaku oregano i pieprzem i dusić pod przykryciem około 40 minut.

Zdjąć z ognia wbić jajka do mięsa dodać starty ser i wymieszać farsz. ciasto cienko wałkować nakładać farsz i wykrawać pierożki zlepić dokładnie brzegi ,gotować w dużej ilości osolonego wrzątku ,gdy pierożki wypłyną gotować jeszcze 2 minuty po czym odcedzić przelać zimną wodą .

Zrobić okrasę : Słoninkę pokroić w kostkę gdy się przetopi wrzucić cebulkę pokrojoną i udusić aż cebula się zrumieni.Taką okrasą polać gotowe pierożki na talerzu. Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak