Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie gołąbki w pomidorach

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta włoska 1 mała główka
ryż do risotto 250 g (Arborio)
mięso mielone 400 g
szynka parmeńska 100 g
cebula biała 1 szt.
oliwa
oregano
Bazylia suszona Prymat
pieprz
sól

DO ZAPIEKANIA

bulion
przecier pomidorowy

SOS POMIDOROWY

pomidory w puszce
sól do smaku
cukier trzcinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie gołąbki w pomidorach

Propozycja na smaczne i aromatyczne gołąbki z włoskim ryżem Arborio, szynką parmeńską, bazylią i oregano, podawane z sosem pomidorowym.

PRZYGOTOWANIE:

1. Ryż Arborio gotujemy al dente.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy drobno pokrojoną szynkę parmeńską i chwilę ją podsmażamy, tylko na tyle, aby uwolnić jej piękny aromat.

Z kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.

2. Mięso np. łopatkę wieprzową, mielimy w maszynce i dodajemy do niego podsmażoną z szynką parmeńską cebulkę, ryż Arborio, oregano, bazylię, czarny pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstały farsz nakładamy porcjami na sparzone liście włoskiej kapusty i zawijamy.

Uformowane gołąbki układamy ściśle w brytfance, wyłożonej liśćmi kapusty. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym lub koncentratem.

Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę.

3. Gotowe gołąbki podajemy z chłodnym sosem pomidorowym przygotowanym ze zmiksowanych pomidorów z puszki, doprawionymi solą oraz cukrem trzcinowym.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 25.04.2015 08:33
fajny przepis
Maridka19 21.04.2015 11:17
Moje ulubione , pysznie się prezentują :)
Ewelina1991 21.04.2015 08:03
smaczne gołąbki
olkaaa 21.04.2015 07:30
uwielbiam gołąbki
R'n'G Kitchen 21.04.2015 06:54
Kasiu ,cudowne gołąbki. Mniam!
gusia1000 21.04.2015 00:06
Lubię takie.
Skotka 20.04.2015 22:56
Pyszne, chętnie bym zjadła na obiad:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak