Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie faworki pieczone - chiacchiere
Kroki postępowania
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, dodać szczyptę soli. Wbić jajko i żółtko, dodać miękkie masło, likier. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i podsypywać w razie potrzeby niewielką ilością mąki. Radełkiem z ząbkami wyciąć dowolnej wielkości prostokąty i naciąć je na środku.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć gotowe prostokąty ciasta.

Piec ok. 10-12 min w temp. 180 st. C. do uzyskania lekko złotego koloru.

Lekko przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem /można dodać cukier z wanilią.
