Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Włoskie faworki pieczone - chiacchiere

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Faworki rzymski - chiacchiere (w dosłownym tłumaczeniu plotki), to typowy deser karnawałowy. Faworki włoskie mają różne nazwy w regionach Włoch.  

Składniki:

mąka pszenna
200 gramów
jajko
1 sztuka
żółtko jajek
1 sztuka
cukier puder
40 gramów
masło
25 gramów
likier Limoncello
2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
skórka cytrynowa
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
cukier puder
do posypania dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie faworki pieczone - chiacchiere

Kroki postępowania

1

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, dodać szczyptę soli. Wbić jajko i żółtko, dodać miękkie masło, likier. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min.

Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i podsypywać w razie potrzeby niewielką ilością mąki. Radełkiem z ząbkami wyciąć dowolnej wielkości prostokąty i naciąć je na środku.

Krok 1 - Włoskie faworki pieczone - chiacchiere foto
2

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć gotowe prostokąty ciasta.

Krok 2 - Włoskie faworki pieczone - chiacchiere foto
3

Piec ok. 10-12 min w temp. 180 st. C. do uzyskania lekko złotego koloru.

Krok 3 - Włoskie faworki pieczone - chiacchiere foto
4

Lekko przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem /można dodać cukier z wanilią.

Krok 4 - Włoskie faworki pieczone - chiacchiere foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 06.02.2013 09:13
FAJNE
jordi 06.02.2013 00:56
Włosi to jednak potrafią sobie dogodzić;)
Fiffi 05.02.2013 22:41
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak