Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie ciasto z limoncello, DS XXI odc. 39
Włoskie ciasto z limoncello to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego miłośnika cytrynowych smaków. Wilgotne, aromatyczne ciasto z dodatkiem słynnego włoskiego likieru ma delikatną strukturę i orzeźwiający posmak. To idealny wybór na deser w stylu włoskim, który zachwyci swoim wyrafinowaniem.
Jak zrobić ciasto z limoncello?
Do misy miksera wbijamy całe jajka i łączymy je z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę migdałową i pszenną, proszek do pieczenia, Sól himalajską drobnoziarnistą Prymat, likier limoncello i Cukier z Wanilią Prymat. Wszystkie składniki mieszamy, aż do powstania gładkiej masy. Dolewamy olej i dosypujemy Cukier ze skórką cytryny Prymat. Ponownie mieszamy składniki za pomocą robota.
Formę na ciasto/ Keksówkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej całą masę. Ciasto pieczemy min. 35 minut w 170 C.
Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy likier limoncello i sok z cytryn i gotujemy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, patyczkiem do szaszłyków robimy w nim dziurki i polewamy po wierzchu całe ciasto przygotowanym syropem. Pokrojone ciasto podajemy ze startą skórką z cytryny wymieszaną z cukrem.