Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Włoskie ciasto z limoncello, DS XXI odc. 39

5.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Włoskie ciasto z limoncello to deser o orzeźwiającym, cytrynowym aromacie, idealny na zakończenie posiłku. Delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem likieru limoncello przenosi smaki słonecznej Italii na Twój stół.

Składniki:

Ciasto:

olej
100 ml
cukier puder
200 g
jajko
4 sztuki
mąka migdałowa
150 g
mąka pszenna
120 g
limoncello
4 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
10 g
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat

Syrop:

cytryna
2 sztuki
cukier
50 g
limoncello
60 ml

Dodatkowo:

skórka cytrynowa
do dekoracji
cukier
do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie ciasto z limoncello, DS XXI odc. 39

Włoskie ciasto z limoncello to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego miłośnika cytrynowych smaków. Wilgotne, aromatyczne ciasto z dodatkiem słynnego włoskiego likieru ma delikatną strukturę i orzeźwiający posmak. To idealny wybór na deser w stylu włoskim, który zachwyci swoim wyrafinowaniem.

Jak zrobić ciasto z limoncello?

1

Do misy miksera wbijamy całe jajka i łączymy je z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę migdałową i pszenną, proszek do pieczenia, Sól himalajską drobnoziarnistą Prymat, likier limoncello i Cukier z Wanilią Prymat. Wszystkie składniki mieszamy, aż do powstania gładkiej masy. Dolewamy olej i dosypujemy Cukier ze skórką cytryny Prymat. Ponownie mieszamy składniki za pomocą robota. 

2

Formę na ciasto/ Keksówkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej całą masę. Ciasto pieczemy min. 35 minut w 170 C.

3

Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy likier limoncello i sok z cytryn i gotujemy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. 

4

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, patyczkiem do szaszłyków robimy w nim dziurki i polewamy po wierzchu całe ciasto przygotowanym syropem. Pokrojone ciasto podajemy ze startą skórką z cytryny wymieszaną z cukrem.

Ciasto z limoncello to deser, który wnosi do kuchni powiew włoskiej świeżości i elegancji. Jego cytrynowy aromat i delikatna konsystencja sprawiają, że doskonale komponuje się z filiżanką espresso. Przygotuj ten deser i rozkoszuj się smakiem słonecznej Italii w każdym kawałku!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak