Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie calzone

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 15 dag
mleko 6 łyżek
olej 18 łyżek
jajko 1 szt
mąka 40 dag
drożdże 0,5 kostki
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
pomidory 50 dag
rozmaryn 1 łyżeczka
szynka 4 plastry
mozzarella 25 dag
żółtko jajek 1 szt
oliwki 10 szt
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie calzone

Twaróg ucieramy z mlekiem i 6 łyżkami oleju. Dodajemy sól, cukier, jajko, mąkę i pokruszone drożdże.Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy rozmaryn. Pomidory obieramy, kroimy i dodajemy do cebuli.Wszystko razem dusimy aż pomidory się rozpadną a następnie odstawiamy do wystudzenia. Szynkę, oliwki i mozzarellę kroimy, mieszamy z ostudzonym sosem pomidorowym, dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy 6 placków o średnicy 16 cm. i nadziewamy farszem - nakładamy na połowę placka, przykrywamy drugą połową i zlepiamy brzegi. Układamy na blaszce, smarujemy żółtkiem rozmieszanym z pozostałym olejem i pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak