Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie bułeczki z farszem
Kroki postępowania
Mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach i dodać do warzyw, wymieszać.
Zaczyn: zmieszać w rondelku wodę z mąką i postawić na małym ogniu, gotować aż zgęstnieje. Przestudzić. Rozczyn: w ciepłej wodzie (170ml) rozpuścić drożdże i cukier, wlać do zaczynu i wymieszać.
Do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać oliwę i zaczyn z rozczynem. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą z nich rozpłaszczyć, nałożyć pełną łyżkę farszu, zlepić, uformować bułeczkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Podawać ciepłe lub wystudzić na kratce