Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie bułeczki

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 45 dkg
mąka gracham 5 dkg
woda 225 ml
oliwa 23 gram
sól 1 gram
drożdże 13 gram
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie bułeczki

Cukier,połowę wody i drożdże mieszamy dobrze razem i odstawiamy na 10 min.

Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki,sól,wlewamy oliwę i zaczyn.Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wody.Ciasto należy dobrze wyrobić ( około 20 min.) aż będzie odchodzić od ręki i naczynia.

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( około 1,5 godz.)

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 porcji.

Każdą porcję rozwałkowujemy na owalny placek długości około 15 cm.Zwijamy w ruloniki od krutszego boku,przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min. do podrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki nacinamy delikatnie wzdłuż i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 220°C około 20 min (do czasu aż się zrumienią).

Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olla85 09.12.2013 08:12
Świetne bułeczki. Na pewno zrobię bo uwielbiam tworzyć wszelkiego rodzaju bułki drożdżowe
iziona 09.12.2013 07:59
Rewelacyjne, a przepis już zapisany
marta1221 09.12.2013 07:52
nigdy takich nie robiłam ale często kupuję
paulina2157 09.12.2013 07:46
chętnie wypróbuję bo takie pulchne wyszły
norweska20 09.12.2013 00:17
szybkie i proste
Milka100 08.12.2013 22:42
apetyczne bułeczki
eMMe 08.12.2013 22:29
Jakie żółciutkie!:)
treonina 08.12.2013 22:14
wspaniale wyszły!
kasiaw 08.12.2013 21:53
jeszcze nigdy takich nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak