Włoski deser z amaretti i wiśniami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 duży słój kompotu z wiśni (drylowanych

  • ciasteczka amarettini lub amaretti (w zależnosci od wielkosci ok 1/2 paczki

  • kubek duży śmietany kremówki

  • serek mascarpone

    250 gr
  • opakowanie płatków migdałowych

  • opcjonalnie ciemny cukier lub krokant

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W całosci deser wykonany przez corke bo jest tak prosty ze bardziej sie juz nie da.

Słój kompotu z wiśni (drylowanych) przecedzamy przez sito i pozostawiamy je na nim przez 10 godzin (przez noc). Potrzebne nam będą odsączone wiśnie, a nie kompot. Na następny dzień odcedzone wisnie rozkładamy płasko na dnie foremki. Ciasteczka amarettini lub amaretti rozkładamy płasko na warstwie wiśni (mozna je kupic w Lidlu). Ubijamy kubek śmietany, łączymy ją delikatnie z kubkiem serka mascarpone. Rozkładamy delikatnie na ciasteczkach. Prażymy paczkę płatków migdałowych, a następnie posypujemy nimi deser, a całość posypujemy ciemnym cukrem lub krokantem i wsadzamy na kilka godzin do lodówki.
Deser jest naprawdę zaskakująco smaczny, to połaczenie smaków uzależnia. Łatwy, szybki i przepyszny, nie raz i nie dwa bedzie goscił na naszym stole. Szkoda tylko ze taki kaloryczny ;) Ten deser to prosta droga do serca ukochanego.. widze po tym jak mąż sie dzisiaj nie moze oderwać od lodówki;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
madi356 06.05.2012 11:19
uwielbiam włoskie desery
wedith1 12.07.2010 19:58
Boski!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat