Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoski chlebek z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 21 g
rozmaryn świeży 8 gałązek
mąka pszenna 22,5 dag
sól
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat gruba
oliwa 8 łyżek
pomidorki koktajlowe 9 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Włoski chlebek z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

Myjemy rozmaryn i drobno siekamy. Rozpuszczamy drożdże w 150 ml letniej wody. Do miski wsypujemy mąkę, wodę drożdżową, połowę rozmarynu, 2 łyżki oliwy i zagniatamy ciasto. Ewentualnei dodajemy odrobinę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Ponownie zagniatamy ciasto, wałkujemy i wykładamy na natłuszczoną, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 20x30cm. Końcówką drewnianej łyżki robimy dziurki w cieście. Układamy pomidorki, lekko wciskamy, posypujemy resztą rozmarynu i skrapiamy równomiernie pozostałą oliwą. Odstawiamy ciasto na 10 min, posypujemy grubą solą i pieczemy ok 15 min w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 19.04.2014 17:26
uwielbiam!!!!!!!!
idealme 19.04.2014 17:02
bardzo smaczny chlebek
Edith85 19.04.2014 15:06
Wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak