Włoska zupa Minestrone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    2 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 szt.
  • ziemniaki

    2 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • seler nać

    1 garść
  • cukinia

    1 szt.
  • fasolka szparagowa

    100 g
  • kapusta biała

    1/5 szt.
  • bulion drobiowy

    1 l
  • natka pietruszki

    3 łyż.
  • koperek

    1 łyż.
  • oregano

    1 szczypta
  • bazylia otarta Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • makaron

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Włoska zupa Minestrone foto
Wszystkie warzywa myję, osuszam i kroję w kostkę.
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażę ok. kilka minut ciągle mieszając drewnianą łopatką lub łyżką. Przekładam podsmażone warzywa do garnka. Wlewam gorący bulion i doprowadzam do wrzenia. Gotuję całość około 10 minut.
Krok 2 - Włoska zupa Minestrone foto
Kapustę drobno szatkuję, a fasolkę kroję na 2-3cm kawałki. Do garnka dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojoną na 2-3 cm kawałki fasolkę szparagową oraz drobno poszatkowaną kapustę. Ponownie doprowadzam do wrzenia.
Wsypuję posiekaną natkę pietruszki, koperek, listki selera, suszoną bazylię i oregano.
Gotuję na niewielkim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie. W razie czego dolewam więcej bulionu, tak aby makaron miał w czym się ugotować.
Doprowadzam do wrzenia, wsypuję suchy makaron i gotuję około 8-10 minut.
Krok 3 - Włoska zupa Minestrone foto
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Garnek zdejmuję z ognia i pozostawiam pod przykryciem na około 5-7 minut. Po tym czasie wykładam zupę na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 12.04.2017 10:46
smaczna zupa
Anna133 24.07.2013 15:26
piękne połączneie i kolorów i smaków ;)
IwonaDD 24.07.2013 10:57
prawdziwa włoska uczta: minestrone, caprese, bruschetta,oj chciałabym tam być u ciebie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat