Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska minestra z pęczakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

cebula 1 średnia
marchew 1 duża
seler 10 dag
kasza pęczak 20 dag
bulion warzywny 2 l
ziemniaki 30 dag
kapusta włoska 25 dag
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
oliwa 3-4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatek do innej wersji zupy

boczek wędzony 15 dag
pomidory 2 szt.

Porada

Użyta oliwa to extra virgin. Chcąc odmienić nieco smak można dodać składniki umieszczone jako dodatkowe. Oba lub jeden z nich - to będą naprawdę smaczne wersje tej samej zupy.

Przepis i sposób przygotowania na: Włoska minestra z pęczakiem

Kroki postępowania

1
Obrać cebulę, marchewkę i selera. Cebulę drobno posiekać, marchew i seler pokroić w niedużą kostkę.
Krok 1 - Włoska minestra z pęczakiem foto
2
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić warzywa i smażyć na delikatnym ogniu przez 5 minut mieszając, aż cebula zmięknie. Jeśli użyjemy boczku, to należy go pokroić w kostkę lub krótkie słupki i smażyć razem z warzywami.
Krok 2 - Włoska minestra z pęczakiem foto
3
Dodać opłukany pęczak i ewentualnie obrane i pokrojone w dużą kostkę pomidory.
Krok 3 - Włoska minestra z pęczakiem foto
4
Smażyć jeszcze kilka minut i wlać 1 l gorącego bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
Krok 4 - Włoska minestra z pęczakiem foto
5
W tym czasie kapustę umyć, oczyścić z grubych części i pokroić najpierw w paski, potem w kostkę. Lub jak nam wygodniej, ale na nieduże kawałki.
Krok 5 - Włoska minestra z pęczakiem foto
6
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 6 - Włoska minestra z pęczakiem foto
7
Dodać do rondla razem z liściem laurowym, zalać resztą bulionu i gotować jeszcze 15 minut – ziemniaki powinny w tym czasie zmięknąć. Jeśli tak nie jest… gotować kilka minut dłużej. Spróbować i ewentualnie doprawić solą.
Krok 7 - Włoska minestra z pęczakiem foto
8
Zupę rozlać na talerze, skropić odrobiną oliwy – mniej więcej łyżeczką każdą porcję – i oprószyć pieprzem. Do zupy bardzo pasuje świeży chleb.
Krok 8 - Włoska minestra z pęczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 11.12.2015 16:52
Bardzo lubię pęczak
Bernadeta1 03.11.2015 14:48
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak