Włoska kapusta made in Poland

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małej kapusty włoskiej

    1 szt.
  • mąki

    200 g
  • mleko

    250 ml
  • jaja

    2 szt.
  • czosnku

    2 ząbki
  • cebule czerwone

    1-2 szt.
  • boczku

    200 g
  • natki

    1 pęczek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kapustę posiekać na drobne kawalki (po upieczeniu lepiej się kroi i nakłada), przelać wrzątkiem 3 razy lub obgotować w osolonej wodzie ok 3 minut;
piekarnik nagrzać do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarować olejem i wstawić do piekarnika;
cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, dorzucić boczek pokrojony w kostkę lub paseczki oraz wyciśnięte ząbki czosnku - poddusić wszystko;
w misce zmiksować: mąkę, jajka i mleko - powinna powstać gładka masa (naleśnikowa);dodać posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem (przekładać bez nadmiaru tłuszczu);wszystko dokładnie wymieszać; doprawić solą i pieprzem (masa będzie wyglądala jak gęsta masa naleśnikowa)
wyjąć naczynie żaroodporne i na dno wylać 1/2 ciasta; na to wyłożyć kapustę (można posolić), a na nią pozostalą część ciasta

wstawić do piekarnika na ok 35 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justa32 16.06.2012 08:13
super
ilka_86 18.02.2012 23:14
fajny przepis
bami 19.11.2011 12:28
Świetny pomysł na zapiekankę z kapusty! :)
Barbara55 08.11.2011 15:00
super
kielcok1 20.09.2011 16:45
nazwa genialna
Margo1 08.06.2011 16:44
niespotykana
Iwusia 27.03.2011 23:43
Wspaniałe danie :)
Mysiunia 16.02.2011 11:10
ciekawe danie:)
Koper 20.01.2011 13:18
fajny przepis
jolaxa1 15.01.2011 16:44
Super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat