Przepis i sposób przygotowania na: Włoska kapusta made in Poland
piekarnik nagrzać do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarować olejem i wstawić do piekarnika;
cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, dorzucić boczek pokrojony w kostkę lub paseczki oraz wyciśnięte ząbki czosnku - poddusić wszystko;
w misce zmiksować: mąkę, jajka i mleko - powinna powstać gładka masa (naleśnikowa);dodać posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem (przekładać bez nadmiaru tłuszczu);wszystko dokładnie wymieszać; doprawić solą i pieprzem (masa będzie wyglądala jak gęsta masa naleśnikowa)
wyjąć naczynie żaroodporne i na dno wylać 1/2 ciasta; na to wyłożyć kapustę (można posolić), a na nią pozostalą część ciasta
wstawić do piekarnika na ok 35 minut