Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
małej kapusty włoskiej
1 szt. -
mąki
200 g -
mleko
250 ml -
jaja
2 szt. -
czosnku
2 ząbki -
cebule czerwone
1-2 szt. -
boczku
200 g -
natki
1 pęczek -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Włoska kapusta made in Poland
piekarnik nagrzać do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarować olejem i wstawić do piekarnika;
cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, dorzucić boczek pokrojony w kostkę lub paseczki oraz wyciśnięte ząbki czosnku - poddusić wszystko;
w misce zmiksować: mąkę, jajka i mleko - powinna powstać gładka masa (naleśnikowa);dodać posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem (przekładać bez nadmiaru tłuszczu);wszystko dokładnie wymieszać; doprawić solą i pieprzem (masa będzie wyglądala jak gęsta masa naleśnikowa)
wyjąć naczynie żaroodporne i na dno wylać 1/2 ciasta; na to wyłożyć kapustę (można posolić), a na nią pozostalą część ciasta
wstawić do piekarnika na ok 35 minut
Komentarze (22)
Załaduj więcej komentarzy (12)