Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Własnoręcznie robiony ser

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MLEKO KROWIE 5 litry
podpuszczka 0,5 g
sól łyżka
SOLANKA:
sól 2,5 łyżki
woda 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Własnoręcznie robiony ser

Mleko podgrzewamy do temp. 35 stopni. Wsypujemy sól, mieszamy i wsypujemy podpuszczkę. Po około minucie mleko zacznie się ścinać. Tak utworzony skrzep kroimy w garnku długim nożem, raz przy razie w drobną kosteczkę. Skrzep z każdą chwilą będzie bardziej ścięty.

Powoli odlewamy serwatkę. Przekładamy skrzep do lnianej serwety, zawiązujemy i zawieszamy aby spokojnie odciekła reszta płynu. Co jakiś czas uciskamy ser ręką aby wycisnąć serwatkę,możemy juz wówczas nadać mu wybrany przez nas kształt,np okrągły. Gdy już ser nabierze zwartej konsystencji przekładamy go z serwety na deskę, na której położyliśmy cienki ręcznik. Przykrywamy wierzch drugim małym ręcznikiem/ściereczką, kładziemy drugą deskę i obciążamy,np. ciężarkiem. Pozostawiamy tak na 2-3 godziny.

Po tym czasie ser wkładamy do solanki na jeden dzień. Ponownie przekładamy ściereczkami i dociskamy aby odsiąkł. Teraz jest już gotowy do spożycia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.09.2012 10:02
wspaniały taki domowy serek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak