Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowy sernik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
cukier puder 10 dag
margaryna 1 szt
żółtko jajek 6 szt

Ser

ser biały 1 kg
jajko 4 szt
cukier puder 20 dag
cukier waniliowy 1 szt
budyń śmietankowy 2 szt
margaryna 4 łyżki

Dodatkowo

wiśnie

Piana

kisiel wiśniowy 2 szt
białko 6 szt
cukier 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy sernik

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ), jedną schłodzić w lodówce, drugą, mniejszą, zamrozić. Większą część ciasta umieścić w blaszce 25/ 36 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 st. C.
Ser:
Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Wylać na podpieczony spód. Wiśnie ułożyć na wierzchu masy serowej. Mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku.
Piana:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i kisiel. Piankę wyłożyć na wiśnie. Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto. Piec około 50 minut w 180 st. C. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 16.03.2015 20:42
super serniczek
Renata9 16.03.2015 18:08
Rewelacyjny serniczek
Wacław 16.03.2015 17:55
wspaniały Twój sernik :-)
Janina 16.03.2015 16:29
Fajne smaki pokombinowane;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak