Wiśniowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier puder

    10 dag
  • margaryna

    1 szt
  • żółtka

    6 szt

Ser

  • ser biały

    1 kg
  • jajka

    4 szt
  • cukier puder

    20 dag
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • margaryna

    4 łyżki

Dodatkowo

  • wiśnie

Piana

  • kisiel wiśniowy

    2 szt
  • białka

    6 szt
  • cukier

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ), jedną schłodzić w lodówce, drugą, mniejszą, zamrozić. Większą część ciasta umieścić w blaszce 25/ 36 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 st. C.
Ser:
Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Wylać na podpieczony spód. Wiśnie ułożyć na wierzchu masy serowej. Mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku.
Piana:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i kisiel. Piankę wyłożyć na wiśnie. Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto. Piec około 50 minut w 180 st. C. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 16.03.2015 20:42
super serniczek
Renata9 16.03.2015 18:08
Rewelacyjny serniczek
Wacław 16.03.2015 17:55
wspaniały Twój sernik :-)
Janina 16.03.2015 16:29
Fajne smaki pokombinowane;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat