Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy sernik
W rondelku zagotować trochę wody (ok. 6 łyżek). Do gotującej się wody wrzucić margarynę i mieszając doprowadzić do jednolitego płynu. Dodać cukier (1 szklankę) i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać, aby nie powstały żadne grudki. Chwilę pogotować. Gotową masę odstawić do całkowitego ostygnięcia co jakiś czas mieszając.
Białka z 4 jaj ubić na sztywną masę. Do kakaowej masy dodać żółtka z tych jaj i zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (1½ łyżeczki). Połączyć składniki. Do gotowej masy dodać białka i zmiksować na niskich obrotach.
Blachę (prostokątną – u mnie mała) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką. Wyłożyć większość masy (masa jest dość gęsta) zostawiając jakąś ¼ do udekorowania wierzchu ciasta.
MASA SEROWA:
Miękkie masło utrzeć z cukrem (1 szklanka). Następnie dodać żółtka z 5 jaj i utrzeć na jednolitą masę. Kolejno dodajemy ser, budyń, aromat i proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Biała z 5 jaj ubijamy na sztywno. Do gotowej masy serowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy na ciasto kakaowe. Na masie serowej układamy wiśnie (mogą być jeszcze zamrożone). Na gotowe ciasto wykładamy pozostałą część ciasta kakaowego (wykładając łyżką w dowolnych miejscach).
Ciasto pieczemy w 180C przez około 75 minut.