Wiśniowy dżem z czekoladą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Robiłam już kiedyś powidła z czekoladą i wyszły pyszne, postanowiłam zrobić w podobny sposób dżem z wiśni, sprawdziłam w internecie, a tam pełno przepisów na czeko-wiśnię, zrobiłam więc swoją wersję i wyszło pysznie, ale mało. Dwa słoiczki, które zrobiłam zostały zjedzone od razu. Polecam.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wiśnie bez pestek

    1 kilogram
  • cukier

    1 szklanka
  • czekolada mleczna

    10 dag
  • kakao

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku. Odważamy 1 kg. Musimy kupić więcej wiśni niż 1 kg, ponieważ odpadną nam pestki i sok.

2. Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu często mieszając, pod koniec gotowania mieszałam prawie cały czas. Gdy wiśnie będą gęste i bez soku ( u mnie trwało to około półtorej godziny ) dodajemy stopniowo po kostce czekolady ( radzę wybrać dobrą gatunkowo czekoladę ) i cały czas mieszamy, na koniec wsypujemy kakao, mieszamy aż dokładnie połączy się z wiśniami.

3. Gorący dżem przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy.

4. Gotowe i wystudzone słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.

Kilka dni później zrobiłam wersję z gorzką czekoladą, ale krócej gotowałam i dżem był trochę rzadki, ale również smaczny. Pierwsza wersja dżemu bardziej nam smakowała, ale to nie znaczy, że była zła. Jeśli jeszcze gdzieś dorwiecie wiśnie to polecam zrobić. Taki dżem można wyjadać wprost ze słoiczka. Można podać z chrupiącą bułeczką i kubkiem mleka, można smarować nim naleśniki.

Babeczka35
Można dodać więcej cukru, jeśli wiśnie okażą się za kwaśne. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Polecam wybrać dobrą gatunkowo czekoladę i kakao. Kakao ciemnie i łyżki kopiaste. 1 kg wydrylowanych wiśni, waga po wydrylowaniu i odsączeniu soku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.08.2018 19:25
Super dżem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat