Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy dżem z czekoladą
1. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku. Odważamy 1 kg. Musimy kupić więcej wiśni niż 1 kg, ponieważ odpadną nam pestki i sok.
2. Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu często mieszając, pod koniec gotowania mieszałam prawie cały czas. Gdy wiśnie będą gęste i bez soku ( u mnie trwało to około półtorej godziny ) dodajemy stopniowo po kostce czekolady ( radzę wybrać dobrą gatunkowo czekoladę ) i cały czas mieszamy, na koniec wsypujemy kakao, mieszamy aż dokładnie połączy się z wiśniami.
3. Gorący dżem przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy.
4. Gotowe i wystudzone słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.
Kilka dni później zrobiłam wersję z gorzką czekoladą, ale krócej gotowałam i dżem był trochę rzadki, ale również smaczny. Pierwsza wersja dżemu bardziej nam smakowała, ale to nie znaczy, że była zła. Jeśli jeszcze gdzieś dorwiecie wiśnie to polecam zrobić. Taki dżem można wyjadać wprost ze słoiczka. Można podać z chrupiącą bułeczką i kubkiem mleka, można smarować nim naleśniki.