Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniówka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 1 kilogram
cukier kryształ 1 kilogram
woda 0,5 (źródlana)
spirytus 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniówka

Na początku wiśnie płuczemy i suszymy. Następnie wsypujemy do dużego słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 2 tygodnie w zacienione miejsce. Codziennie wstrząsamy słojem. Po upływie tego czasu alkohol przesączyć i odlać do butelki.
Następnie wiśnie spowrotem wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy tak jak poprzednio na okres 2 tygodni w ciemne miejsce.(Z braku innych pomieszczeń ja wkładam do szafy ;))
Po takim czasie powstały syrop odcedzić przez sitko a następnie połączyć z wodą i spirytusem odlamy przed dwoma tygodnimi. MIeszankę przelać do butelek i dobrze zakorkować. Odstawić alkohol na min. 2 miesiące by dobrze się wytrawił.
Cały czas oczekiwania wynagrodzi nam smak wiśniówki w zimne wieczotry :))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 10.02.2014 17:35
super pycha
Rafcio 11.12.2013 17:23
lubie to !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak