Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowe morze

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 1,25 szklanki
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko skondensowane niesłodzon 1 puszka
galaretka wiśniowa 2 szt
galaretka niebieska 2 szt
bita śmietana 3 łyżki
wiśnie bez pestek

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowe morze

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadala miksujemy do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 30 min w temp 170 st (z termooobiegiem).
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubijamy na puszystą pianę, wlewamy tężejącą galaretkę wiśniową i miksujemy do połączenia składników.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy 3/4 masy, na nią układamy wiśnie (ilość wg uznania), przykrywamy drugą połówka ciasta, wierzch smarujemy resztą masy. Wkładamy do lodówki na ok 1h.
Niebieskie galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Na cieście układamy czekoladowe muszelki, rozsypujemy pokruszone drobno herbatniki i całość zalewamy lekko stężałą niebieską galaretką. wkładamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia galaretki.
boki ciasta smarujemy bitą śmietaną i obkładamy pokruszonymi herbatnikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 22.07.2013 11:00
ciekawe ciasto
halina17 22.07.2013 10:19
Smaczne ciasto.
Kasia35 22.07.2013 08:01
świetnie wygląda
Janina 22.07.2013 06:31
z wiśniam, pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak