Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowe ciasto Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne ciasto z wiśniami. Wiśnie mogą być świeże lub mrożone. Czyli ciasto można przygotowywać przez cały rok.

Składniki:

Na biszkopt:

jajko 8 sztuk
mąka pszenna typ 500 6 łyżek
mąka ziemniaczna 2 łyżek
cukier 0.75 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki

Wiśnie:

wiśnie 1.2 kilograma
galaretka wiśniowa 3 opakowania
woda 1 szklanka

Śmietana:

serek mascarpone 250 gramów
śmietana 30-pocentowa 330 mililitrów
cukier 2 łyżki
fix do śmietany 1 opakowanie

Porada

Wodę dodajemy tylko wtedy, gdy wiśnie puszczą zbyt mało soku. Fix to ma być małe opakowanie.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowe ciasto Zewy

Białka ubić z cukrem na sztywno.
Dodawać po jednym żółtku i mieszać.
Potem dodawać przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.

Blaszkę o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut. Potem z wysokości około 50 cm upuścić blaszkę z biszkoptem i wystudzić go.
Zimny wyjąć z blaszki i przekroić na dwa placki.

Wiśnie wydrylować i wrzucić do garnka.
Gotować do miękkości wiśni (gdyby było za mało soku dolać szklankę wody i zagotować).

Wyłączyć ogień pod garnkiem i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Zostawić masę wiśniową do stężenia.

Gdy stężeje galaretka, biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć wiśnie. Rozprowadzić po biszkopcie i zakryć drugim plackiem, nasączyć.

Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem wymieszanym z fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto i schłodzić je około godzinę w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak