Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowe ciasto z masą budyniową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 70 dag
mąka 3 szkl
mleko 1 l
jajko 5 szt
margaryna 1 kostka
budyń śmietankowy 3 szt
śmietana 3 łyżki
galaretka 1 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowe ciasto z masą budyniową

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy około 100 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz pianę z białek. Na końcu dodajemy śmietanę. Ucieramy na gładką masę.
Wiśnie dokładnie myjemy, usuwamy pestki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, a na cieście układamy wypestkowane wiśnie. Pieczemy w temp. 180*C około godziny. Po upieczeniu studzimy.
Następnie w 3/4 l mleka gotujemy budynie. Po ugotowaniu masę wykładamy na ciasto. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylewamy na masę budyniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 22.02.2011 09:24
lubię wiśniowe ciacha
ewa19a 09.02.2011 13:34
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak