Wiśniowe ciasto z masą budyniową

Wiśniowe ciasto z masą budyniową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    70 dag
  • mąka

    3 szkl
  • mleko

    1 l
  • jajko

    5 szt
  • margaryna

    1 kostka
  • budyń śmietankowy

    3 szt
  • śmietana

    3 łyżki
  • galaretka

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy około 100 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz pianę z białek. Na końcu dodajemy śmietanę. Ucieramy na gładką masę.
Wiśnie dokładnie myjemy, usuwamy pestki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, a na cieście układamy wypestkowane wiśnie. Pieczemy w temp. 180*C około godziny. Po upieczeniu studzimy.
Następnie w 3/4 l mleka gotujemy budynie. Po ugotowaniu masę wykładamy na ciasto. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylewamy na masę budyniową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Robert10 22.02.2011 09:24
lubię wiśniowe ciacha
ewa19a 09.02.2011 13:34
super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat