Wiśniowa zachęta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mascarpone

    250 g
  • cukier kryształ

    250 g
  • cukier puder

    80 g
  • mąka pszenna

    80 g
  • śmietana 30%

    300 ml
  • olej rzepakowy

    50 ml
  • mleko

    50 ml
  • kakao

    4 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • ekstrakt cytrynowy

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    ¾ łyżeczki
  • jajko

    4 szt.
  • białko

    3 szt.
  • skórka otarta z połowy cytryny

  • wiśnie

    800 g
  • jogurt grecki

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiśniowa zachęta foto
Do misy wbić całe jaja. Dodać do nich 50 g cukru kryształu, a następnie ubić na puszystą masę.
Krok 2 - Wiśniowa zachęta foto
Do masy jajecznej dodać olej rzepakowy oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z 2 łyżkami kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Wiśniowa zachęta foto
Przygotowane ciasto czekoladowe przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Ciasto wyjąć z formy, ostudzić.
Krok 4 - Wiśniowa zachęta foto
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając małymi porcjami dodawać 100 g cukru. Na samym końcu połączyć z łyżeczką ekstraktu cytrynowego i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć do formy, w której pieczone było ciasto czekoladowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130°C. Piec 60 minut. Wyjąć z formy i ostudzić.
Krok 5 - Wiśniowa zachęta foto
W garnku umieścić zamrożone wiśnie. Dodać do nich 100 g cukru kryształu i 100 ml zimnej wody. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż cały płyn wyparuje (około 30 minut).
Krok 6 - Wiśniowa zachęta foto
Wiśnie przetrzeć przez sito.
Krok 7 - Wiśniowa zachęta foto
Do misy przełożyć mascarpone oraz jogurt grecki. Dodać cukier puder i skórkę otartą z cytryny. Wymieszać.
Krok 8 - Wiśniowa zachęta foto
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowo - jajecznej razem z żelatyną namoczoną wcześniej w gorącym mleku oraz ekstraktem cytrynowym. Połączyć składniki.
Krok 9 - Wiśniowa zachęta foto
Dno tortownicy ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić przygotowane ciasto czekoladowe, a na cieście czekoladowym połowę przygotowanej masy. Wstawić do lodówki na 10 minut.
Krok 10 - Wiśniowa zachęta foto
Do pozostałej masy dodać przetarte wiśnie. Wymieszać.
Krok 11 - Wiśniowa zachęta foto
Masę wiśniową równomiernie rozprowadzić jako kolejną warstwę deseru.
Krok 12 - Wiśniowa zachęta foto
Na wierzch delikatnie nałożyć bezę. Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Krok 13 - Wiśniowa zachęta foto
Przed podaniem oprószyć pozostałym kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 19.04.2014 08:25
to ciasto zachęca do zjedzenia ;)
krokus 05.04.2014 10:13
chętnie bym zjadła nawet nie musiałabym być zachęcana :)
Lidka19880 14.02.2014 13:17
cudowne ciasto..godne wypróbowania
Misiabe 22.02.2013 14:04
Rewelacja! wiśnie i beza... no zjadłabym kawałeczek :P
babajaga1969 22.02.2013 12:03
no, faktycznie - to ciasteczko zachęca do zjedzenia go - jak w nazwie - smaczne :)
Katarzyna34 22.02.2013 10:30
wygląda obłędnie
miroslawa 22.02.2013 04:36
bajeczne ciacho!!!!
Zdzisław 21.02.2013 22:59
jestem zachęcony na kawałek ciasta
Sroczka 21.02.2013 22:50
Pyszne ciasto. Z chęcią zjadłabym kawałeczek.
IwonaDD 21.02.2013 22:48
zachęta ? to jest pokusa :))))))))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat