Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowa rozkosz
Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita do żółtek dodajemy proszek i ocet, mieszamy i dodajemy do ubitej piany, na końcu dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę i pieczemy ok.30 min w temperaturze 175 stopni.
Masa wiśniowa:
Galaretki mieszamy z żelatyną i zalewamy 1 l gorącej wody, mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. W zimną galaretkę wrzucamy wiśnie i kiedy galaretka będzie tężejąca wylewamy masę wiśniową na biszkopt.
Masa śmietanowa:
Galaretki przyrządzamy w 1/2 l wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany wlewamy zimną,ale płynną galaretkę. Masę wylewamy na stężałą masę wiśniową.
Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.