Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
1,5 szkl -
margaryna
0,5 szt -
cukier puder
0,5 szkl -
żółtko jajek
3 szt -
proszek do pieczenia
0,5 lyzeczki
Galaretka
-
galaretka wiśniowa
2 szt -
kompot wiśniowy
2 szkl -
woda
2 szkl -
wiśnie
do smaku
Smietana
-
bita śmietana w proszku
2 szt -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 lyzki -
woda
1/4 szkl
Dodatkowo
-
ciasto francuskie
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Wiśniowa pianka
Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do wystygnięcia, do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto kruche.
Śmietana: Śnieżkę ubijamy jak napisane na opakowaniu i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy blatem ciasta francuskiego (może to być ciasto francuskie chłodzone które musimy upiec, lub gotowy blat ciasta francuskiego już upieczony). Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (3)