Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowa pianka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1,5 szkl
margaryna 0,5 szt
cukier puder 0,5 szkl
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 0,5 lyzeczki

Galaretka

galaretka wiśniowa 2 szt
kompot wiśniowy 2 szkl
woda 2 szkl
wiśnie do smaku

Smietana

bita śmietana w proszku 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 lyzki
woda 1/4 szkl

Dodatkowo

ciasto francuskie 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowa pianka

Ciasto: Z mąki pszennej, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto na stolnicy. Dajemy na foremkę o wymiarze 25/36. Pieczemy do 15 minut.
Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do wystygnięcia, do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto kruche.
Śmietana: Śnieżkę ubijamy jak napisane na opakowaniu i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy blatem ciasta francuskiego (może to być ciasto francuskie chłodzone które musimy upiec, lub gotowy blat ciasta francuskiego już upieczony). Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 29.06.2017 21:59
Smaczne ciacho
benka 29.06.2017 20:58
Chętnie bym spróbowała.
IKrakowianka 29.06.2017 20:34
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak