Wiśniowa pianka

Wiśniowa pianka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    1,5 szkl
  • margaryna

    0,5 szt
  • cukier puder

    0,5 szkl
  • żółtko jajek

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    0,5 lyzeczki

Galaretka

  • galaretka wiśniowa

    2 szt
  • kompot wiśniowy

    2 szkl
  • woda

    2 szkl
  • wiśnie

    do smaku

Smietana

  • bita śmietana w proszku

    2 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 lyzki
  • woda

    1/4 szkl

Dodatkowo

  • ciasto francuskie

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wiśniowa pianka

Ciasto: Z mąki pszennej, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto na stolnicy. Dajemy na foremkę o wymiarze 25/36. Pieczemy do 15 minut.
Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do wystygnięcia, do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto kruche.
Śmietana: Śnieżkę ubijamy jak napisane na opakowaniu i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy blatem ciasta francuskiego (może to być ciasto francuskie chłodzone które musimy upiec, lub gotowy blat ciasta francuskiego już upieczony). Posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Renata9 29.06.2017 21:59
Smaczne ciacho
benka 29.06.2017 20:58
Chętnie bym spróbowała.
IKrakowianka 29.06.2017 20:34
wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat