Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowa fantazja

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

kwaśna śmietana 200 g
margaryna 1 kostka
drożdże 5 dag
jajko 2 szt
cukier 4 łyżki
woda letnia 5 łyżek
mąka pszenna 4 szkl

Nadzienie

budyń waniliowy 1 szt
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mleko 2 szkl
wiśnie bez pestek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowa fantazja

Kroki postępowania

1
Do miseczki wlewamy letnią wodę , dodajemy pokruszone drożdże , cukier oraz troszkę mąki pszennej i całość mieszamy. Powstały zaczyn drożdżowy odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrósł.
Krok 1 - Wiśniowa fantazja foto
2
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy kwaśną śmietanę, pokrojoną na kawałki margarynę o pokojowej temperaturze, wbijamy jajka oraz dodajemy wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, które odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Krok 2 - Wiśniowa fantazja foto
3
Do rondelka wlewamy 3/4 mleka, a w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy. Do mleka dodajemy cukier i masło, a następnie zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy zawiesinę i gotujemy budyń. Ściągamy z ognia i lekko studzimy.
Krok 3 - Wiśniowa fantazja foto
4
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe połowy, a następnie rozwałkowujemy na papierze na dwa równe prostokąty. Jeden z nich kroimy na kwadraty i na środku każdego układamy po trochę budyniu oraz osączone z soku wiśnie.
Krok 4 - Wiśniowa fantazja foto
5
Drugi płat ciasta składamy na pół i ponownie na pół, a następnie nacinamy nożem z obydwu stron co kawałek.
Krok 5 - Wiśniowa fantazja foto
6
Następnie rozwijamy, ściągamy papier i układamy na pierwszej warstwie ciasta z nadzieniem budyniowo wiśniowym.
Krok 6 - Wiśniowa fantazja foto
7
Wierzchni płat ciasta kroimy na kwadraty tak jak dolny. Powstałe ciastka układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy do momentu aż zaczną nabierać ładnego brązowego koloru
Krok 7 - Wiśniowa fantazja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 01.10.2014 23:27
Super deserek,chętnie skosztuję :-)
as28 30.09.2014 16:15
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak