Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowa bajaderka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
masło lub margaryna 25 dag
cukier puder 20 dag
jajko 2 szt
mleko 1 szklanka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka
olejek rumowy
galaretka wiśniowa 2 szt
bakalie
dżem wiśniowy 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowa bajaderka

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem, dodać zimne masło lub margarynę, posiekać nożem. Następnie wsypać cukier, wbić jaja, wymieszać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części i osobno upiec dość cienkie placki w temperaturze 180 stopni na jasno złoty kolorJeden jeszcze ciepły placek rozkruszyć w misce, dodać bakalie, kakao, olejek rumowy i przegotowane letnie mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować konfiturą, przykryć utartą masą i schłodzić. Na wierzch wylać zastygającą galaretkę przygotowaną w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Wstawić bajaderkę do lodówki. Gdy galaretka zakrzepnie, pokroić całość na kwadratowe ciastka. Kto chce może jeszcze każdą porcję udekorować kremówką i kandyzowaną wisienką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 19.07.2011 17:54
świetne
romanrafal
romanrafal 03.06.2011 17:59
super
romanrafal
romanrafal 20.05.2011 16:33
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak