Wiśniak

Wiśniak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6
  • mąka

    1,5 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • kompot wiśniowy

    1 litr
  • galaretka wiśniowa

    1op
  • budyń wiśniowy

    1 op
  • jajko

    2
  • margaryna

    1 kostka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wiśniak

6 jajek ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia.Upiec biszkopt.Przekroić na pół.
Z dwóch szklanek kompotu ugotować budyń, w razie potrzeby dosłodzić. Ostudzić.Margarynę utrzeć z żółtkami i ostudzonym budyniem. W 1 szklance zagotowanego kompotu rozrobić galaretkę.Białka ubić, dodać tężejącą galaretkę.
Na biszkopt ułożyć wydrylowane wiśnie z kompotu, posmarować kremem budyniowym.Przykryć biszkoptem.Na wierzch wylać Piankę galaretkową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat