Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
6 -
mąka
1,5 szkl -
cukier
1 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyzeczka -
kompot wiśniowy
1 litr -
galaretka wiśniowa
1op -
budyń wiśniowy
1 op -
jajko
2 -
margaryna
1 kostka
Przepis i sposób przygotowania Wiśniak
Z dwóch szklanek kompotu ugotować budyń, w razie potrzeby dosłodzić. Ostudzić.Margarynę utrzeć z żółtkami i ostudzonym budyniem. W 1 szklance zagotowanego kompotu rozrobić galaretkę.Białka ubić, dodać tężejącą galaretkę.
Na biszkopt ułożyć wydrylowane wiśnie z kompotu, posmarować kremem budyniowym.Przykryć biszkoptem.Na wierzch wylać Piankę galaretkową.
Komentarze (0)